top of page

Waarom vakantie in Lapland?

Wij van Pippinhikes wandelvakantie`s waren op zoek naar een winterprogramma, aangezien de meeste mensen in de winter niet denken aan een wandeltocht buiten. Op ons eigen lijstje van plekken waar we graag heen wilden gaan, stond Lapland bovenaan, dus de keuze was vlug gemaakt, en we ontwikkelden deze fantastische vijfdaagse reis.

We overnachten op een fantastische plek, vlak aan het Alttajärvi meer. Een prachtig (bevroren) meer, midden in de bossen, vlak bij Kiruna. De naam Kiruna komt van het noordsamische woord giron, hetgeen sneeuwhoen betekent, en is de meest noordelijkste stad in Zweeds Lapland. Maar wees gerust, we overnachten niet in tentjes bij min 32°c, (zo koud kan het worden) maar in gezellige cabins, waar je met zijn dertienen in kan slapen. Voorzien van alle gemakken: keukentje, koelkast, verwarming, houtkachel, en warme douche.

Het meer is bevroren, en er drijft een grote sauna op, waar je het gehele verblijf gebruik van kan maken. Wèl eerst de handen uit mouwen steken van tevoren, want je moet hem zelf aanmaken met de twee houtgestookte kachels, maar daarna is het genieten. En wordt het allemaal iets te warm daarbinnen? Dan neem je een duik door het luik zo het meer in, of je neemt een duik in een van de sneeuwhopen buiten. Ik verzeker je, je bent zo weer afgekoeld!

Een sneeuwscootertocht mag natuurlijk niet ontbreken in Lapland. Onder begeleiding van ervaren gidsen, ga je na een duidelijke uitleg samen met ze op pad, dwars door de bossen. Wist je dat de sneeuwscooter een snelheid van 75 km/u kan halen? Wij razen echter met een snelheid van ca. 45 km, en geloof me, dat is vlug genoeg. Geniet ondertussen van de besneeuwde boomtoppen en misschien in de verte kun je nog een rendier spotten! De rit gaat naar Jukkasjärvi, waar we een heerlijke lunch genieten, met typisch Zweedse gerechten, vlak naast het beroemde ijshotel.

Daar staat ook het best bewaarde oude samikerkje van Lapland waar we een kijkje gaan nemen natuurlijk.

Aan het einde van de middag zoeken we de scooters weer op, en rijden over (!) het meer terug naar de cabin.

Denk je aan Lapland, dan denk je aan een hondensledetocht. Wij wel in ieder geval, dus natuurlijk staat deze ook op ons programma. Echter, wij vertrekken aan het begin van de avond, wat betekent dat je door de bossen, onder een prachtige sterrenhemel, en met heel veel geluk, het Noorderlicht, je eigen hondenslee bestuurd. Wat een magisch ervaring. De honden willen niks anders als lekker rennen in de sneeuw door de bossen, en staan te stuiteren om jouw daarin mee te nemen. Natuurlijk krijg je ook hier eerst een uitgebreide instructie, en de gidsen gaan met je mee op hun sneeuwscooters.

Na afloop is er in de gezellige vuurhut daar, een warm soepje, naar oud Sami recept.Over vuurhut gesproken, op de plek waar wij slapen, staan ook twee vuurhutten, vlak aan het meer. Een kleintje, en een hele grote. Houten ronde hutten, naar Sami ontwerp, met banken met rendiervellen erop, en in het midden een enorme vuurschaal, waar je als je wilt, ook op kunt koken. Bijna elke avond hebben wij hier gezeten, onder het genot van een drankje en een hapje, en sterke verhalen.

De perfecte plek ook, om steeds even naar buiten te lopen, het meer op en een blik omhoog te werpen. Want misschien kunnen we het magische Noorderlicht wel spotten. Op het meer is haast geen lichtvervuiling, en we zitten 300 kilometer boven de poolcirkel. Eigenlijk dus een van de meest perfecte plekken om te spotten.

Wij kunnen niet garanderen dat we het Noorderlicht gaan zien, maar we gaan er wel alles aan doen om als het er is, dat we het niet missen. We hebben verschillende apps op onze telefoon, die de locals daar ook gebruiken, die aangeven hoe laat de kans om te spotten het grootst is, en we houden deze nauwlettend voor je in de gaten.


En hoe zit het dan met eten en drinken eigenlijk? We zitten toch best in the middle of nowhere?

Dat klopt. Wij verzorgen dus de hele week alle maaltijden voor je. Onbeperkt koffie en thee en fris, Lekkere ontbijtjes met gebakken eitjes, pannenkoeken en vers fruit. Heerlijke lunches, met typisch Zweedse soep bijvoorbeeld, of tortilla`s, en drie-gangen maaltijden met onder andere Zweedse bietenstoemp, Gravad lax, bijpassende wijntjes, Karamel zeezout taart, en meer lekkers! Het enige wat jij als reiziger hoeft te doen, is enorm genieten dus. En dat gaat zeker lukken in deze magisch mooie omgeving.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben? Stuur gerust een mailtje, wij beantwoorden deze graag voor je! Info@Pippinhikes.nl


Voor onze reis naar Lapland kun je kijken op: https://www.pippinhikes.nl/lapland

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page