Zoals je misschien wel weet, gaat PippinFoods altijd in Februari mee naar Lapland, voor de vijfdaagse reis van Pippinhikes. Daar verzorgen we alle ontbijtjes, lunches, diners en alle hapjes en drankjes. Benieuwd naar wat we allemaal eten? Lees dan deze blog, naar aanleiding van het menu van 2020.
Dag 1
Op de eerste dag kom je eind van de middag aan in onze cabin, waar de hapjes en drankjes al klaar staan voor je. Lekker wat broodjes met smeersels, een chippie, en een koud pintje of een lekker wijntje. Daar ben je wel aan toe na de trein of vliegreis! Natuurlijk zijn er ook limonades en sapjes.
Nadat de kamer is gewezen, en je een klein beetje bent geacclimatiseerd gaan we lekker een hapje eten. Er is verse soep vooraf, heerlijke lauwwarme pastapesto salade en yoghurt met honing en verse vruchtjes als toetje. Niet te moeilijk, maar wel enorm lekker. En eigenlijk is dat helemaal niet erg, want het is de eerst avond en na het eten maken we natuurlijk een ronde over het park waar we verblijven. We laten je de gezellige vuurhut zien, de grote sauna op het meer, (die je onbeperkt kan gebruiken) en de rest natuurlijk.
Zin in nog een bakkie thee met wat lekkers voordat we gaan slapen? Gaan we regelen.
Ontbijt
De tweede dag begint met een heerlijk vers ontbijtje. De koffie en thee staan al klaar, en natuurlijk zijn er kanelbullar, de typisch Zweedse kaneelbroodjes. Vandaag gaan we met snowmobile op pad, dus er moet goed worden gegeten. Verse pannenkoeken staan te dampen op tafel, lekker met (Hollandse) kaas of spek of stroop.
De lunch van die dag wordt genuttigd in het Icehotel restaurant in Jukkasjarvi, waar een heerlijk typisch Zweeds buffet klaarstaat met ontzettend veel lekkers waar je onbeperkt van kunt smullen.
Rendier, zalm, maar ook vegetarische gerechten, en heerlijke toetjes.
In de avond zullen de maagjes alweer knorren, want het is nog best inspannend, dat rijden op een snowmobile. Er staat gravad lax op het menu (zalm met dille), Bietenstoemp met Zweedse ballen, en als dessert applecrumble uit de oven, misschien wel met roomijs!
Dag 3
Wist je dat in Zweden heel veel broodbeleg in een tube zit? Kaas met garnalensmaak bijvoorbeeld. Durf jij deze te proeven op een schijf knäckebröd? ? Ik kan je vertellen, het is echt superlekker.
En er zijn gebakken en gekookte eitjes, geroosterd brood, en natuurlijk koffie en thee.
Op deze derde dag kun je gaan crosscountryskiing, om het bevroren meer waaraan we verblijven. Of ijsvissen, of lekker in de sauna, of allemaal! Maar zorg wel dat je op tijd terug bent voor de lunch. Deze gaan we eten in de sami-vuurhut. Zittend op rendiervellen, rondom het warme vuurtje, eten we bonensoep, naar oud Zweeds recept. Een typische maaltijdsoep vol groenten, en vlees en aardappels.
Diner
In de avond genieten we weer van een drie-gangen diner. We starten met zure haring op brood, weer een typisch Scandinavische lekkernij en garnaaltjes met lekkere cocktailsaus. Heerlijk met een koel glas witte wijn erbij.
Vervolgens komen er mooie stukken vlees op tafel. Met versgemaakte aardappelpuree, salade, en lekkere sausjes. Misschien lust je hier wel een glaasje rood bij! Zorg dat je niet te vol zit, want er komt nog een superlekker toetje aan:
Vanmorgen vroeg stond Kim al in de keuken om de TonyChocolonely karamel zeezout taart te maken. Deze is zoooo lekker! Èn met oreokoekjes bodem…
Huskytocht in de avond
Deze vierde dag is een mooie dag om een wandeling te maken in de diepe sneeuw. Vanavond moeten we vroeg dineren, want er staan een sledehondentocht gepland. In het donker? Jazeker, onder de heldere sterren, en de goed zichtbare melkweg, en misschien met wat geluk het betoverende Noorderlicht.
We beginnen de dag met vers gebakken croissants, broodjes en lekkere hapjes. In de middag een lichte lunch, want we gaan al vroeg eten natuurlijk. Misschien maak ik wel een zoete aardappel tortilla en een vers soepje.
Het menu van de dag bestaat uit een lichte bouillon met wat toast, en een urenlang gestoofde stoofpot. Mocht je dan nog een gaatje over hebben, heb ik arretjescake gemaakt. Maar deze smaakt ook heurlijk aan het einde van de avond, met een verse gemberthee, of lekkere bak koffie.
Laatste dag
Ook op deze laatste dag staat er natuurlijk weer een lekker ontbijtje klaar voor je. Misschien zijn er nog wel boterhammen, waar ik wentelteefjes mee kan maken!! Yoghurt met muesli en vruchtjes, sapjes, en natuurlijk de bijzondere tubes met kaas. Rond lunchtijd is het weer tijd om richting het vliegveld van Kiruna te gaan, je kan een lunchpakketje maken voor onderweg als je wilt!
Tijdens deze mooie reis zijn natuurlijk ook alle hapjes en drankjes tussendoor inclusief. Lekker borrelen in de avond met een snack erbij, In de middag koffie of thee met wat lekkers, en er staat waarschijnlijk een lekkere pot snoep op tafel!
En wist je dat je als je deze reis boekt, je voorkeuren van eten aan kunt geven bij het boeken? Vegetarisch bijvoorbeeld, of als je geen vis lust, of geen paprika mag. Natuurlijk houd ik daar rekening mee, en je hoeft niet bang te zijn dat je minder lekker gaat eten.
Waar heb jij het meeste trek in?
Comments